Pamuk (gossypium) : Ebegümecigiller familyasından, lif ve yağ elde etmek maksadıyla ekilen otsu veya odunsu bir bitkidir. Gövdesi dik, dallanmış ve çok tüylüdür. Yaprakları uzun saplıdır. Meyvesi 3-5 gözlü bir kapsüldür. Her gözün içinde siyahımsı renkli, oval ve üzeri, uzun, sık ve beyaz tüylerle örtülü 5-10 tane tohum vardır. Birçok türü vardır. Yurdumuzda koza veya yerli türü yetiştirilir.
Yerli pamuk 75-80 santimetre boyunda, yan dalları, kısa, gövde ve yaprak sapları siyah benekli bir türdür. Haziran-Temmuz aylarında sarı çiçekler açar. Çiçekleri çabuk solar ve ceviz iriliğinde koza yapar. Kozalar olgunlaştıktan sonra hasat yapılır. Tohumlarının çevresinde meydana gelen ince, yumuşak teller işlenerek hidrofil pamuk yapılır. Çiğit denilen pamuk tohumlarından pamukyağı elde edilir. Hekimlikte kök kabukları ve yaprakları kullanılır.
Faydaları : Kabızlığı giderir. Ateşi düşürür. Aybaşı yokluğunu giderir. Adet kanı söktürür.
Öne Çıkanlar
-
Lototomi Nedir ve Litotomi Pozisyonu Nedir ? Litotomi Nedir ? (lithotomy) kelimesi "taş kesmek" veya "taş kırm...
-
Malzemeler Asma yaprağı - 150 gram Su 3 su bardağı - 600 gram Kırmızı mercimek 1 su bardağı - 180 gram Soğan 2 orta boy - 120 gram Zeytinya...
-
Lazer Epilasyon Nedir ? Lazer ışınları, en kısa ve en net anlatımıyla, tek dalga boyunda yoğunlaşan ışık diye ifade edilebilir. ...
-
Malzemeler 100 gr Kuşbaşı Et 4 Adet Patates 1 Çorba Kaşığı Sıvıyağ 2 Adet Sivribiber 3 Adet Taze Soğan 1 Adet Domates 1 Diş Sarmısak Tuz, K...
-
Malzemeler 1 orta boy lahana veya demet kara lahana 1 su bardağı mercimek 1 adet soğan 1 kahve fincanı ince bulgur Yarım demet maydanoz 2 t...