Turunç (citrus aurantium) : Sedefotugiller familyasından; 1-6 m boyunda, kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Yaprakları parlak ve almaşık dizilişlidir. Çiçekleri beyaz renkli ve güzel kokuludur. Meyvesi küre şeklinde olup, sarı-turuncu renktedir. 8-12 tane dilimi vardır. Meyvesinin usaresi ekşimsi-acı lezzettedir. Olgunlaşmamış meyvelerin kabuklarında uçucu yağ, C vitamini, pektin ve hesperidin vardır. Çiçeklerinden turunç çiçeği esansı çıkarılır.
Faydaları : Sinirleri yatıştırır. Spazmları giderir. Hazmı kolaylaştırır. Parfümericilikte kullanılır.
Öne Çıkanlar
-
Malzemeler 2 su bardağı haşlanmış bezelye 1 domates 1 taze soğan 2 yaprak marul 2 yemek kaşığı galeta unu 2 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek k...
-
Malzemeler 3 su bardağı Un 4 adet Yumurta 2 çay bardağı Nişasta 10 yemek kaşığı Tereyağ 3,5 adet Limon suyu 3 su bardağı Toz şeker 1 su bar...
-
Malzemeler 5 adet yassı kadayıf 3 adet yumurta (çırpılmış) 1 bardak un 1 su bardağı süt 250 gr çiçek yağı 450 gr şeker 600 gr su Yarım limo...
-
Lototomi Nedir ve Litotomi Pozisyonu Nedir ? Litotomi Nedir ? (lithotomy) kelimesi "taş kesmek" veya "taş kırm...
-
Malzemeler 2 yumurta 1/2 çay kaşığı tuz biber 20 gr (1 çorba kaşığı +1 çay kaşığı) Margarin 1 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar, çedar, parmes...